Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Σαρακοστιανή συνταγή με την υπογραφή της Βέφας Αλεξιάδου αποκλειστικά για τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ


Λαχανοντολμάδες με Ρύζι

Μερίδες 4-6
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 30΄- 40΄

1 μέτριο λάχανο
1 κούπα λάδι, 1 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
1 κούπα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο καρότο, στον τρίφτη
2 κούπες χυμό ντομάτας, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
αλάτι, πιπέρι,  πιπέρι καγιέν
1½  κούπας ρύζι Καρολίνα ή πλιγούρι
35 γρ. κουκουνάρια
Ζεματίστε το λάχανο και χωρίστε το σε φύλλα. Ζεστάνετε το μισό λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το καρότο. Ρίξτε την ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ρύζι και τα κουκουνάρια. Βράστε τη σάλτσα 10΄. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε το ρύζι και τα κουκουνάρια. Περάστε το μίγμα από σουρωτήρι και χωρίστε το από το ζουμί. Με το μίγμα του ρυζιού και τα λαχανόφυλλα τυλίξτε ντολμαδάκια και στρώστε τα σε κατσαρόλα. Περιχύστε τα με το ζουμί, σκεπάστε και σιγοβράστε τα, ώσπου να μείνουν με ελάχιστη σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζεστό νερό. 

Εναλλακτικά, φτιάξτε τους λαχανοντολμάδες παραλείποντας το χυμό ντομάτας. Αντικαταστήστε τον με νερό.