Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τμήματος Διαιτολογίας και Τεχν. Μαγειρικής Τέχνης του ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑ στο Οινοποιείο «Αμπελώνες Μάρκου» στα Σπάτα

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τμήματος Διαιτολογίας και Τεχν. Μαγειρικής Τέχνης του ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑ στο Οινοποιείο «Αμπελώνες Μάρκου» στα Σπάτα


Τη Δευτέρα 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του τομέα Διαιτολογίας και του τομέα Επισιτισμού «Chef» του ΙΕΚ Ξυνή Πειραιά στo Οινοποιείο – Μουσείο Οίνου «Μάρκου» στα Σπάτα. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία της Υπεύθυνης του τομέα Διαιτολογίας, κ ας Βασιλικής Γρηγορίου  και της καθηγήτριας κας Αριάδνης Νιαγάσα.
Το οινοποιείο των «Αμπελώνων Μάρκου» είναι ένα ιδιόκτητο οινοποιείο με οικογενειακή παράδοση 150 χρόνων. Οι αδελφοί «Μάρκου» ιδρύουν το 1983 μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα στην Παιανία, στη Μεσογαία Αττικής, περιοχή πολύ γνωστή για την παραγωγή οίνου και της αττικής ρετσίνας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του οινοποιείου και να ενημερωθούν εκτενώς για τον τρόπο παραγωγής του οίνου, από το στάδιο επεξεργασίας του σταφυλιού μέχρι το στάδιο της τελικής συσκευασίας.
Πραγματοποιήθηκε επίσης προβολή βίντεο, όπου ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα και μουσείου κ. Χρήστος Μάρκου μας παρουσίασε την ιστορία του Οινοποιείου και εκτενέστερα όλη τη διαδικασία που ακολουθείται για την εξαγωγή και διάθεση του οίνου.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία λευκής ποικιλίας οίνου σε κάθε σπουδαστή του ΙΕΚ ΞΥΝΗ.
Οι σπουδαστές του Τομέα Διαιτολογίας και του Τομέα Επισιτισμού (Chef) του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Πειραιά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για την παραγωγική διαδικασία και τον τρόπο λειτουργίας του οινοποιείου, εξέφρασαν δε πολλοί την επιθυμία μετά την αποφοίτηση τους να ασχοληθούν επαγγελματικά στον τομέα παραγωγής οίνου.

Image Gallery