Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Βραβεία Χρυσοί Σκούφοι 2012




Τα βραβεία υψηλής γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι για τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας καθώς και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απονεμήθηκαν χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Με Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν 13 εστιατόρια και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 28 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.
Οι Χρυσοί Σκούφοι, που διοργανώνονται από το περιοδικό «αθηνόραμα» και τον «Alpha Guide» και τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του δήμου Αθηναίων, συμπληρώνουν φέτος 19 χρόνια.
Στόχος των βραβείων είναι να δημιουργηθεί συνείδηση προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους επαγγελματίες της γεύσης και να αναδείξει την ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα ως οικονομικό αγαθό με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Στόχος του θεσμού των Χρυσών Σκούφων φέτος δεν ήταν απλώς η βράβευση εστιατορίων που υπηρετούν με συνέπεια την υψηλή γαστρονομία ή την ποιοτική και καινοτόμο ελληνική Κουζίνα αλλά και η στροφή τω προβολέων και του ενδιαφέροντος στα τοπικά ελληνικά προϊόντα.
Τα βραβεία απένειμαν η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η εκδότρια του περιοδικού «αθηνόραμα» Άννη Ηλιοπούλου, ο πρόεδρος της Γευσιγνωστικής Επιτροπής του «αθηνοράματος» Διονύσης Κούκης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Κωνσταντίνος Ζήκος, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Δρακόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές της βραδιάς Δημήτρης Αντωνόπουλος και Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της BSH Λευτέρης Ελευθεράκης, ο διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Πιστωτικών Καρτών της Eurobank, Γιώργος Βελιζιώτης, ο Country Business Manager της Nestle Waters (Acqua Panna και S.Pellegrino), Κωνσταντίνος Κούτσας, ο γενικός διευθυντής του Εκπαιδευτικού Ομίλου Le Monde, Μάκης Βελισσαρόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas, Γιάννης Πετούλης.
Οι Χρυσοί Σκούφοι 2012 απονεμήθηκαν στα παρακάτω εστιατόρια με σειρά βαθμολογίας και ανάδειξης:
1. Σπονδή (Αθήνα) 17/20 και 2 σκούφοι
2. Etrusco (Κέρκυρα) 16,5/20 και 2 σκούφοι
3. Βαρούλκο (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος
4. Botrini’s (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος
5. Funky Gourmet (Αθήνα) 16/20 και 1 σκούφος
6. Γαλάζια Hytra (ξεν. «Westin Athens - Astir Palace», Αθήνα) 15,5/20 και 1 σκούφος
7. Squirrel (ξεν. «Danai Beach», Χαλκιδική) 15,5/20 και 1 σκούφος
8. Alfredo’s (ξεν. «Regency Casino», Θεσσαλονίκη) 15/20 και 1 σκούφος
9. Κουκούμαβλος (Σαντορίνη) 15/20 και 1 σκούφος
10. Matsuhisa Athens (ξεν. «Astir Palace», Αθήνα) 15/20 και 1 σκούφος
11. Matsuhisa Mykonos (ξεν. «Belvedere», Μύκονος) 15/20 και 1 σκούφος
12. Old Mill (ξεν. «Elounda Mare Hotel», Κρήτη) 15/20 και 1 σκούφος
13. Water Restaurant (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 15/20 και 1 σκούφος
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πήραν:
1. Βαρούλκο (Αθήνα) 16/20
2. Γαλάζια Hytra (ξεν. «Westin Athens - Astir Palace», Αθήνα) 15,5/20
3. Old Mill (ξεν. «Elounda Mare Hotel», Κρήτη) 15/20
4. Cibus (Αθήνα) 14,5/20
5. Electra Restaurant (ξεν. «Electra Palace», Αθήνα) 14,5/20
6. Hytra (Αθήνα) 14,5/20
7. Ντομάτα (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14,5/20
8. Σελήνη (Σαντορίνη) 14,5/20
9. Ο Αλέκος (Αρμένοι, Ρέθυμνο) 14/20
10. Αλέξης (ξεν. «Sani Resort», Χαλκιδική) 14/20
11. Βασίλαινας (Πειραιάς) 14/20
12. Bill & Coo (ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge», Μύκονο) 14/20
13. Γαλάζια Ακτή (ξεν. «Grand Resort Lagonissi», Περίχωρα Αθήνας) 14/20
14. Clochard (Θεσσαλονίκη) 14/20
15. G.B. Corner (ξεν. «Μεγάλη Βρετανία», Αθήνα) 14/20
16. Ο Θωμάς (Σκλήθρο, Φλώρινα) 14/20
17. Κοντοσώρος (Ξινό Νερό, Φλώρινα) 14/20
18. Κρητικός (Αθήνα) 14/20
19. Lady Finger (ξεν. «Adronikos», Μύκονο) 14/20
20. Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός, Χανιά) 14/20
21. L’ Orangerie (ξεν. «Danai Beach», Χαλκιδική) 14/20
22. Μαρίνα (Ποτίδαια, Χαλκιδική) 14/20
23. Μαυρίκος (Λίνδος, Ρόδος) 14/20
24. Παπαϊωάννου (Πειραιά) 14/20
25. Saltsa (Σαντορίνη) 14/20
26. Τάσος (Θεσσαλονίκη) 14/20
27. Τηλέμαχος BBQ (Αθήνα) 14/20
28. Ψωμί & Αλάτι (Αθήνα) 14/20
Για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του θεσμού δόθηκε βραβείο «Νέος Καλύτερος Σεφ» στον Βασίλη Παπαθεοδώρου και βραβείο «Νέο Μαγειρικό Ταλέντο» στην Κατερίνα Στεργιανού. Τα Βραβεία προέκυψαν μέσα από διαγωνισμούς μαγειρικής στο πλαίσιο προώθησης και ανάδειξης των ελληνικών τοπικών προϊόντων.
Παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, προσωπικότητες από τον πολιτικό, δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό χώρο:Οι βουλευτές Κώστας Γείτονας, Θανάσης Τσούρας και Χρήστος Πρωτόπαπας. Από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης οι Φώτης Προβατάς, Άννα Ροκοφύλλου και Κώστας Μπιτζάνης. Από το χώρο του πολιτισμού η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Στέλιος Μάινας, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Άκης Σακελλαρίου, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Γιώργος Κοτανίδης, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης και πολλοί άλλοι.
Πηγή: www.newscode.gr