Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Καρμελωμένος Χαλβάς, με άρωμα βουτύρου


Δεν ξέρω αν ο τίτλος σας προϊδεάζει για το τι θα διαβάσετε πιο κάτω, αλλά η φωτογραφία σίγουρα θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα, αφού ως γνωστόν μια εικόνα αξίζει όσο χίλες λέξεις!
Ο απλός κλασσικός σιμιγδαλένιος χαλβάς μπορεί να «μεταμορφωθεί» σ’ ένα υπέροχο γλυκό που ίσως δεν το έχετε έτσι φανταστεί, αν και είναι ένα γλυκό που μπορεί να συνδυαστεί με πολλά άλλα αρώματα. Δείτε για παράδειγμα τις τελευταίες δημιουργίες της Έρης αλλά και της Μαρίνας (που με ξεσήκωσαν) και να σας βγάλει ασπρο-πρόσωπους σ' ένα τραπέζι.


Για τον χαλβά (για μεγάλη φόρμα γλυκού) θα χρειαστείτε:
1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό,
1/4 πακέτου σιμιγδάλι ψιλό,
150 γραμ. αγελαδινό βούτυρο ανάλατο,
100 γραμ. ελαιόλαδο,
1 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries, σταφίδες ξανθές, σταφίδες μαύρες, χοντροκομμένα αμύγδαλα και φουντούκια (ανάλατα πάντα).

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:
3 κούπες ζάχαρη
1 και ½ κούπα νερό,
1 μεγαλούτσικο ξυλαράκι κανέλλας.
Ή διαφορετικά κάποιο σιρόπι από γλυκό κουταλιού που θα σας έχει μείνει που θα το αραιώσετε με λίγο ζεστό νερό και ανάλογα την ποσότητα θα συμπληρώσετε σε νερό και ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα που θα βάλετε τα υλικά να βράσουν.
Εγώ έβαλα από το αρωματισμένο με φλούδες λεμονιού σιρόπι μου και συμπλήρωσα αντίστοιχα τα υπόλοιπα υλικά μου.
Για την πιο πάνω ποσότητα σιμιγδαλιού θέλετε στην ουσία δύο ποτήρια του νερού, σιρόπι.

Για το «καραμέλωμα» θα χρειαστείτε:
10 καραμέλες γάλακτος (τις κλασσικές τετράγωνες στο χρυσό χαρτάκι)
και 1 και ½ κουταλιά της σούπας γάλα πλήρες.

Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο να ζεσταθούν μέχρι να αρχίσουν να καίνε, και ρίχνετε μέσα τα δύο είδη σιμιγδαλιού. Ανακατεύετε συχνά μέχρι το σιμιγδάλι να αρχίσει
να παίρνει χρώμα και να ροδίζει. Εδώ βέβαια μπαίνει και το θέμα του γούστου, πόσο καβουρδισμένο επιθυμείτε να έχετε τον χαλβά σας.
Προσωπικά προτιμώ κάτι ενδιάμεσο. Ούτε άσπρο αλλά ούτε και παραψημένο.
Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνετε μέσα όλα τα ξηρό-κάρπια και συνεχίζετε το ανακάτεμα για να ενωθούν καλά τα υλικά και να ψηθούν λίγο και τα αμύγδαλα με τα φουντούκια.

Στο διάστημα αυτό ετοιμάζετε σε διπλανή κατσαρόλα το σιρόπι σας.
Είτε απλά με ζάχαρη, νερό και κανέλα.
Είτε με την παραλλαγή με το σιρόπι, ζάχαρη, ζεστό νερό και κανέλα.
Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι, ίσως βγάλει λίγο σκούρο αφρό οπότε αν θέλετε το ξαφρίζετε, αφήνετε 5 λεπτά και το σβήνετε. Τότε με κουτάλα σερβιρίσματος σούπας (και αφού ο χαλβάς έχει πια πάρει χρώμα και άρωμα) ρίχνετε λίγο-λίγο το σιρόπι με την βοήθεια της κουτάλας μέσα στον χαλβά και ανακατεύετε συνεχώς.
Παρακαλώ να είστε προσεκτικές/οί γιατί  «πιτσιλάει» και καίει πάρα πολύ. Γι’ αυτό και συστήνω να έχετε βαθιές κατσαρόλες προς χρήση.
Στο μείγμα αυτό του χαλβά πασπαλίστε τώρα και λίγη κανέλα σκόνη (1/2 κοφτό κουταλάκι).
Αποσύρετε από την φωτιά. Ακουμπάτε στον πάγκο εργασίας σας και παίρνετε μια φόρμα με την οποία θα δώσετε το επιθυμητό σχήμα στον χαλβά σας.
Αφήνετε την φόρμα κατά μέρος (για ¾ της ώρας) και ξεφορμάρετε με προσοχή.

Καραμελώνετε την επιφάνεια του χαλβά με το μείγμα από τις δέκα καραμέλες γάλακτος που θα βάλετε μαζί με το γάλα σ’ ένα μπολάκι και είτε θα τις ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων, είτε σ’ ένα μικρό μπεν μαρί.
Θα φροντίστε να ενσωματωθούν καλά τα δύο υλικά και να έχετε μια παχύρρευστη σάλτσα καραμέλας. Στολίζετε με αυτήν την επιφάνεια του χαλβάς σας και νομίζω πως κανείς δεν θα
πει : όχι για ένα, αλλά και δεύτερο κομματάκι, από τούτο το κλασσικό γλυκό, με την μοντέρνα
πια εμφάνιση :-))

Καλή σας απόλαυση.

http://aromavanillias.blogspot.gr/2012/10/blog-post_23.html
ιεκ, δημοσια ιεκ, ιεκ δημοσια, iekxini, iek xini, iek-xini, ιεκ θεσσαλονικης, ιδιωτικα ιεκ, δημοσιο ιεκ, iel, iek peiraia, σχολες κομμωτικης, ιεκ αθηνας, ιδιωτικα ιεκ θεσσαλονικης, ιεκ ξυνη, ιεκ θεσσαλονικης, δημοσια ιεκ θεσσαλονικης, ιεκ οαεδ, ιεκ πατρας, ιεκ ειδικοντητες, σπουδες, spoudes, ιεκ κομμωτικης, ιεκ πληροφορικης, ιεκ φυσικοθεραπειας, ιεκ μηχανολογιας, ιεκ λογιστικης, ιεκ μαγειρικης, ιεκ σεφ, iek sef">