Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σπιτικά μπριός με δεντρολίβανο και πατάτα


Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για τη ζύμη
2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
2/3 κούπας γάλα ζεστό
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 αυγό και 2 κροκάδια
1/2 κούπας βούτυρο κρύο σε κομματάκια
4 κούπες αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι μαγιά ξερή ή 30 γραμμάρια μαγιά νωπή
1 1/4 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
2 κούπες τριμμένη γραβιέρα
2 βραστές πατάτες πουρέ
βασιλικός
ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και αφήστε τη να φουσκώσει και να γίνει σαν αφρός για 10 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρύο βούτυρο.

Ζυμώστε παίρνοντας το αλεύρι λίγο - λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει πολύ στα δάκτυλα.

Μπορείτε αν θέλετε, να ζυμώστε τη ζύμη στο μίξερ με τον ειδικό φόντζο επί 10 λεπτά. Προσθέστε το βούτυρο κομματάκι κομματάκι και ζυμώνοντας με τα χέρια ενσωματώστε το μέσα στη ζύμη, ώσπου να γίνει λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα δάκτυλα.

Σκεπάστε και αφήστε την να διπλασιαστεί σε όγκο, 2 ώρες περίπου. Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους 40 γραμμαρίων καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα με βάρος 10 γραμμαρίων.

Πλάστε τα όλα σε μπαλάκια. Πατήστε με τον αντίχειρα τα μεγάλα μπαλάκια στο κέντρο βαθιά και υγράνετε το βαθούλωμα με νερό και τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα μικρό μπαλάκι.

Για την συναρμολόγηση ζύμης – γέμισης
Ανοίγουμε τα μπριός στη μέση και ρίχνουμε στην επιφάνειά τους λίγο ελαιόλαδο. Μέσα σε κάθε μπριός βάζουμε 1 ½ κουταλιά του γλυκού τριμμένη γραβιέρα.

Προσθέτουμε μερικά φυλαράκια δεντρολίβανου και από μια κουταλιά του γλυκού πουρέ πατάτας. Στο τέλος βάζουμε χοντρό αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγο βασιλικό και κλείνουμε τα μπριός σαν πουγκί.

Τοποθετήστε τα μπριός στις υποδοχές του ταψιού για ατομικά κεκάκια ή αραδιάστε τα στη λαμαρίνα του φούρνου σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.

Σκεπάστε τα και αφήστε τα να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλείψτε τα με κροκάδι αραιωμένο με 1 κουταλάκι νερό και ψήστε στους 180 βαθμούς, 15-20 λεπτά να ροδίσουν.

www.newsbeast.gr
ιεκ, δημοσια ιεκ, ιεκ δημοσια, iekxini, iek xini, iek-xini, ιεκ θεσσαλονικης, ιδιωτικα ιεκ, δημοσιο ιεκ, iel, iek peiraia, σχολες κομμωτικης, ιεκ αθηνας, ιδιωτικα ιεκ θεσσαλονικης, ιεκ ξυνη, ιεκ θεσσαλονικης, δημοσια ιεκ θεσσαλονικης, ιεκ οαεδ, ιεκ πατρας, ιεκ ειδικοντητες, σπουδες, spoudes, ιεκ κομμωτικης, ιεκ πληροφορικης, ιεκ φυσικοθεραπειας, ιεκ μηχανολογιας, ιεκ λογιστικης, ιεκ μαγειρικης, ιεκ σεφ, iek sef">